Zakazy w długi weekend majowy 2015

W terminach wymienionych poniżej na terenie całej RP obowiązuje zakaz ruchu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 12 ton z wyjątkiem autobusów zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu z dnia 31 lipca 2007 r. w sprawie okresowych ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych rodzajów pojazdów. W okresie zakazów jesteśmy do Państwa dyspozycji. Prosimy o kontakt poprzez formularz zgłoszeniowy, a na pewno szybko odpowiemy na pytania związane z zakazami ruchu.

DzieńDataOd godzinyDo godziny
czwartek30-04-201518:0022:00
piątek01-05-201508:0022:00
sobota02-05-201518:0022:00
niedziela03-05-201508:0022:00

Przepisy o zakazach ruchu nie mają zastosowania do:

1. Pojazdów Policji, Inspekcji Transportu Drogowego, Straży Granicznej, Służby Celnej, Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Biura Ochrony Rządu, pogotowia technicznego, jednostek ochrony przeciwpożarowej, jednostek ratownictwa chemicznego oraz jednostek służb ochrony radiologicznej i ochrony przed skażeniami;

2. Pojazdów biorących udział w:

  1. akcjach ratowniczych,
  2. akcjach humanitarnych,
  3. usuwaniu skutków klęsk żywiołowych,
  4. usuwaniu awarii;

3.  Pojazdów używanych:

  1. przy budowie dróg i mostów oraz przy ich utrzy­maniu,
  2. do przewozu żywych zwierząt,
  3. dla potrzeb skupu mleka, zbóż lub zwierząt,
  4. dla potrzeb bezpośredniego zaopatrzenia stat­ków morskich w paliwo, materiały olejowe, olej smarowy, części zamienne oraz wodę pitną,
  5. do przewozu sprzętu transmisyjnego stacji ra­diowych i telewizyjnych,
  6. do przewozu sprzętu dla obsługi imprez maso­wych, w związku z organizacją tych imprez.
  7. do przewozu prasy stanowiącej znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrze­ni ładunkowej,
  8. do przewozu lekarstw i środków medycznych,
  9. do przewozu przesyłek w ramach działalności pocztowej stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładun­kowej,
  10. w związku z niezbędnym utrzymaniem ciągłości cyklu produkcyjnego lub świadczenia usług przedsiębiorstwa pracującego w ruchu ciągłym,
  11. do przewozu towarów niebezpiecznych w ilo­ściach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy po­marańczowej,
  12. do przewozu artykułów szybko psujących się i środków spożywczych, określonych w załącz­niku do rozporządzenia, stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
  13. do przewozu betonu oraz pomp do jego tłocze­nia
  14. do przewozu odpadów komunalnych lub nie­czystości ciekłych,
  15. do przewozu towarów wyładowanych z wago­nów na stacji kolejowej, w promieniu 50 km od tej stacji,
  16. w transporcie kombinowanym;
  17. dla potrzeb bezpłatnych medycznych badań profilaktycznych

4. Pojazdów wolnobieżnych używanych do prac rol­nych i ciągników rolniczych;

5. Pojazdów powracających z zagranicy w celu zakończenia przewozu drogowego lub do odbiorcy przewożonego ładunku, mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

6. Pojazdów, które wjechały na terytorium Rzeczypo­spolitej Polskiej poza terminami lub godzinami obowiązywania zakazu, w odległości do 50 km od miejsca przekroczenia granicy, oraz oczekujących na granicy na wyjazd z terytorium Rzeczypospoli­tej Polskiej.

7. Wyłączenia dotyczą także pojazdów pustych w drodze po ładunek lub w drodze powrotnej po rozładunku, które z ładunkiem podlegają opisanym powyżej wyłączeniom.

 

ARTYKUŁY SZYBKO PSUJĄCE SIĘ I ŚRODKI SPOŻYWCZE

  1. Mięso i podroby jadalne.
  2. Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne.
  3. Produkty mleczarskie, w szczególności: jogurty, kefiry, śmietana, mleko spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, masło, lody.
  4. Jaja ptasie i masy jajeczne.
  5. Kwiaty cięte i doniczkowe oraz darń rolowana.
  6. Warzywa i grzyby świeże i mrożone.
  7. Owoce świeże i mrożone.
  8. Zboża i surowce rolne służące do produkcji żywności, pasz i tłuszczów roślinnych.
  9. Produkty przemysłu młynarskiego, w szczególności: mąki, kasze, grysiki i granulki zbożowe.
  10. Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
  11. Przetwory spożywcze, w szczególności z mięsa, drobiu, ryb oraz z warzyw i owoców.
  12. Cukry i wyroby cukiernicze.
  13. Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka w proszku oraz pieczywo cukiernicze.
  14. Napoje bezalkoholowe.
  15. Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego, gotowe pasze dla zwierząt.
  16. Buraki cukrowe.
  17. Ziemniaki.
  18. Drożdże piekarskie prasowane i w formie mleczka drożdżowego.
  19. Podłoże uprawowe pieczarek.